Ruiter- en paard fysiotherapeut en chiropractor Erik-Jan aan het woord
Als kleine jongen werd onze collega Erik-Jan van der Eijk door zijn oma in contact gebracht met de paardensport. Hij is opgegroeid in het zadel en tot op de dag van vandaag is hij nog steeds een gepassioneerd ruiter. De passie voor paarden heeft hij door kunnen trekken naar zijn beroep als fysiotherapeut. Erik-Jan heeft zich helemaal gespecialiseerd in paard -en ruiterfysiotherapie.
Achtergrond Erik-Jan
Sinds 2001 is Erik-Jan al werkzaam bij fysiotherapie Grave. In 2004 heeft hij de opleiding dierfysiotherapie succesvol afgerond en in 2007 behaalde hij zijn volgende mijlpaal met het afronden van de internationale chiropractie opleiding voor paarden.
“Ik heb het geluk gehad om met goede mensen te mogen werken die veel ervaring hebben met paarden. Ik heb mijzelf dus optimaal kunnen ontwikkelen en veel kunnen leren over de verzorging, training en het rijden van paarden. Zo ben ik ook verbonden geweest aan het nederlandse dressuurteam als groom van Arjen Teeuwissen waardoor ik jarenlang veel (inter)nationale wedstrijden en de olympische spelen in Sydney heb meegemaakt! Dit was een waanzinnige en enorm leerzame ervaring.”
fysiotherapie en chiropractie voor ruiter en paard
Erik-Jan krijgt regelmatig ruiters over de vloer met de vraag waarom bepaalde dingen in een training niet lukken of waarom het paard niet verbeterd in prestaties.
“Tijdens een training is het heel gewoon geworden om de training heel erg te richten op het paard en daardoor ontstaat het idee dat de klacht ‘ook wel’ bij het paard zal liggen. Toch is dit niet helemaal eerlijk. De rol van de ruiter wordt vaak onderschat en ook te weinig uitgediept. Ruiters zijn zich ook nog vaak veel te weinig bewust van hun eigen lichaam en daardoor hun invloed op het paard. Ook instructeurs zijn daar vaak niet voldoende in geschoold. Het is in de paardensport niet vanzelfsprekend om op de persoon (in plaats van het paard) te richten en als dat al gebeurd, ontbreekt de kennis hoe ze bepaalde patronen, bewegingen of houdingen kunnen beïnvloeden en veranderen.
Ook merk ik dat er nog een bepaalde schaamte heerst onder ruiters/ amazones om toe te geven dat veel problemen die zich voordoen tijdens het rijden veelal veroorzaakt worden de de ruiter/amazone zelf.“
“Ik kijk zowel naar ruiter als paard, dit zorgt voor de optimale eenheid. Hoe bewegen zij samen?”
Ruiterfysiotherapie bij fysiotherapie Grave
Wanneer een ruiter of amazone binnenkomt, volgt er altijd een uitgebreide intake. In deze intake wordt geïnventariseerd waar knelpunten liggen en worden eventuele klachten uitgebreid besproken en onderzocht. Er is namelijk erg veel winst te behalen om naast het onderzoeken en behandelen van het paard ook de ruiter/amazone te onderzoeken en eventueel behandelen.
“Iedere ruiter kent het gevoel wel van links-rechts verschillen (de ene kant op lukt het makkelijker dan naar de andere kant) , bepaalde oefeningen die niet lukken, het niet loslaten van het paard, zitproblemen, onregelmatigheden en het gevoel dat het niet ontwikkeld. Het is dan altijd zinvol om eens te inventariseren waar dat vandaan komt.”
Zo wordt er tijdens de intake ook gekeken naar wervelkolom mobiliteit en de mobiliteit van de andere gewrichten, ook wordt er gekeken naar spierkracht, stabiliteit van de wervelkolom, asymmetrieen, coördinatie en lichaamsgevoel. Daarnaast is het van belang om de te behalen doelstellingen goed in kaart te brengen.
Samenwerking tussen fysiotherapeut en specialisten
Ruiter/Amazone en paard zijn onlosmakelijk verbonden en wanneer zij goed op elkaar ingespeeld zijn kunnen er topprestaties worden neergezet. Dit geldt ook voor een onderlinge samenwerking tussen fysiotherapeut en andere specialisten.
“Ik ben zelf 1 dag per week werkzaam op de paardenkliniek Buitenzorg in Bemmel, daar is de samenwerking met de dierenartsen zeer belangrijk en zinvol. Ik ben zelf stagedocent en examinator geweest van de opleiding dierfysiotherapie waardoor ik veel collegae ken en makkelijk kan doorverwijzen. Er is regelmatig overleg met instructeurs, hoefsmeden, en zadelmakers /-passers en andere therapeuten die met paarden werken..
Daarnaast werk ik vanuit onze praktijk samen met een bekkenfysiotherapeut en een collega chiropractor voor paarden. Deze chiropractor onderzoekt en behandelt veel paarden, omdat dit mijzelf door grote drukte helaas niet lukt.”
Ervaringen van ruiters met Erik-Jan als therapeut
Door ruiters die bij Erik-Jan onder behandeling zijn, wordt Erik-Jan als rustig en professioneel ervaren. Dit helpt zowel ruiter als paard met het ‘beter worden’. De grootste voldoening haalt Erik-Jan dan ook uit het maken van de verbeter-combinaties tussen beide partijen.
“Als paard en ruiter beide geïnventariseerd zijn kun we grote stappen maken. Het helpen van de combinatie ruiter en paard onder het zadel vind ik dan het allerleukst. Complimenten die ik regelmatig krijg is dat ik heb gezorgd voor bewustwording en verklaringen aandraag waarom bepaalde dingen niet lukken. Ruiters kunnen na wat hulp vaak al beter de geleerde vaardigheden toepassen en daardoor gaan zowel ruiters/amazones als de paarden tijdens de training steeds meer vooruit. “
Tot slot wil Erik-Jan, als fysiotherapeut, ruiter en paardenliefhebber, iedereen een tip mee geven:
“Werk naast de goede zorg voor je paard met al z’n facetten (verzorging, zadels, hoefsmeden, dierenarts enz) ook meer aan jezelf. Veel ruiters/amazones missen een stuk basisconditie, missen een juiste stabilisatie techniek en richten zich tijdens de trainingen heel erg op het paard en te weinig op zichzelf. Het is heel goed om je eigen lijf eens te laten inventariseren en te kijken waar je zelf je rijtechniek kan verbeteren.“
Bij fysiotherapie Grave bieden wij ook de mogelijk om een ‘ruiterfit’ programma te volgen. Dit kan individueel en in groepsverband. Lees hier meer over dit programma of kijk op onze pagina voor ruiterfysiotherapie.
Palmares Erik-Jan: Opleiding dierfysiotherapie, internationale chiropractie opleiding voor paarden (FES), opleiding arbeidsfysiotherapie, master Manuele therapie, dry-needling voor zowel mens als paard